Door bestuurlijke fouten werden in Anna Paulowna windmolens bij een hoofdgasleiding gebouwd. Veel te dichtbij. Wat als het misgaat? En wiens schuld is dat dan?

Het Windpark Westeinde in Anna Paulowna, Noord-Holland staat vlak naast een compressiestation waar Nederlands en Russisch gas worden samengeperst om naar Engeland te vloeien, en bijna bovenop een voor Nederland essentiële 1,2 meter brede hogedrukgasleiding.
„Deze windturbines staan wat ons betreft te dicht bij onze gasinfrastructuur. Windturbines hebben een faalkans, en daardoor kan de gasinfrastructuur in de buurt beschadigd raken.” aldus een woordvoerder van Gasunie. Gasunie was tien jaar geleden te laat met bezwaar maken tegen de aanleg van het park. Mocht de gasleiding onklaar raken, dan ligt de export van gas naar Engeland stil. Dat is een van de redenen waarom Gasunie ongelukkig is met de locatie van de windmolens.
Eind vorig jaar gaf de gemeente Hollands Kroon vergunning voor een grote opknapbeurt, en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zegde de benodigde miljoenen aan groenestroomsubsidie toe. Maar de gemeente is daartoe niet bevoegd, dat is de provincie.
Gedeputeerde Jaap Bond vindt de situatie potentieel gevaarlijk, en zijn er vragen over de aansprakelijkheid bij een calamiteit. De buren vrezen een vuurzee bij hun huis als er ooit iets misgaat. Denkbeeldig is dat niet, gezien de gasramp in het Belgische Gellingen in 2004. Daar raakte een graafmachine een leiding. Toen die enkele weken later weer in gebruik werd gtenomen, ontstond een enorme explosie. De schade: 24 doden, 132 gewonden en tientallen miljoenen herstelkosten.
Bron: Merijn Rengers – Dit is een potentiële ramplocatie. NRCHandelsblad, 15 februari 2015.