Indiaanse vissers in het zuiden van Mexico hebben met geweld de voorbereidingen verstoord voor een groot windmolenpark dat pensioenbelegger PGGM wil bouwen. Op het zeer windrijke Istmo de Tehuantepec moeten 132 windmolens verrijzen. Het park van 396 Megawatt heeft de steun van president Calderón, die het totaal aan windenergie in Mexico wil verdubbelen. PGGM meent dat alle onderhandelingen met Indianen netjes zijn verlopen.

Maar een knokploeg van boze indianen heeft afgelopen week de markeringen verwijderd waar het consortium Mareña Renovables – voor een derde eigendom van PGGM *) – een asfaltweg aan wilde leggen. Verder maakten de Huave-vissers met geweld alle voorbereidingen ongedaan voor de bouw van één van de tussenstations voor de op te wekken elektriciteit.

„Het bedrijf wil deze dagen beginnen met de bouw’’, zegt advocate Maribel Gonzalez van de Assemblée van Indianenstammen uit het gebied. „Maar de vissers uit de Huave-dorpen proberen dat uit alle macht te voorkomen. Zij zijn nooit eerlijk geïnformeerd over het project. En ze vrezen dat de herrie tijdens de bouw en van de wieken de visgronden zal verstoren waarvan zij leven.’’

De Telegraaf – 3 september 2012 

*) PPGM – Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn 

 

Zie ook Achtergronden van het Indiaans verzet tegen het windpark. Volkskrant, 10 september 2012