Nederlandse energieconcerns hebben een flinke vinger in de pap bij de aanleg van nieuwe windmolenparken op zee, nabij de kust van Groot-Brittannië en Duitsland.

Eneco mag een park van 900 Megawatt aanleggen in het Kanaal aan de zuidkust van Engeland, zo bleek gisteren. Ook werd bekend dat het Duitse RWE definitief gaat investeren in een project met een capaciteit van 295 Megawatt in de oostelijke Noordzee, dat dochter Essent eerder initieerde.

 

The Crown Estate, een vastgoedportfolio beheerd door de Britse Kroon, kende gisteren negen zones binnen Britse territoriale wateren toe aan bedrijven en consortia die op deze plekken offshore-windmolenparken willen bouwen. De projecten moeten duizenden Britse banen opleveren en een kwart van de totale energievoorziening voor Groot-Brittannië creëren tegen 2020.

Eneco New Energy heeft de exclusieve rechten toegekend gekregen om een project te ontwikkelen voor de kust van Dorset en Hampshire. Eneco-bestuursvoorzitter Jeroen de Haas zegt daarover: "Met 28 succesvol draaiende windparken in beheer, waaronder het Prinses Amaliawindpark, heeft Eneco de expertise in huis om een project van dit formaat te realiseren."

Een woordvoerder van Eneco voegde gisteren desgevraagd toe dat het bedrijf de komende jaren samen met partners het ontwerp en het uiteindelijke vermogen van het park zal bepalen. De verwachting is dat het windpark in 2016 volledig in bedrijf zal zijn, maar de startdatum van de bouw is nog onbekend.

Volgens de zegsman van Eneco bedraagt de totale investering in het project zo’n 3 miljard euro. "Die kosten zullen we samen met onze partners gaan dragen." Ook RWE (het Duitse moederbedrijf van Essent) heeft de rechten voor twee zones verworven, deels in combinatie met anderen. Voor onderdeel RWE Innogy gaat het om de ontwikkeling van offshoreprojecten voor de Britse kust met een capaciteit van in totaal zo’n 4000 Megawatt.

Daarnaast steekt het Duitse bedrijf 1 miljard euro in een nieuw park in de oostelijke Noordzee. Dit jaar beginnen de voorbereidingen voor de bouw al, die ooit door Essent werd geïnitieerd. "We zijn zeer blij met de mogelijkheid om door de overname van Essent nu het eerste RWE-park in de Noordzee te kunnen bouwen", zo liet de onderneming gisteren weten.

 

De Telegraaf, dft.nl, 9 januari 2010

 

Maar wat dit artikel NIET vermeldt is:

"Britain’s plan for giant wind farms will need ‘super-grid’ to take off".

"Power companies awarded contracts to build 6,400 wind turbines off the British coast have warned that they will need a ‘super-grid’ connected to Europe to guarantee a steady power supply" en wat dat kost.

 

Telegraph.co.uk, 8 januari 2010