Dit jaar zal het aantal bestellingen voor windmolens in de wereld halveren. De crisis en de dalende olieprijs hebben de windmolenfabrikanten diep in de problemen gedrukt. Opdrachtgevers stellen de aankoop van windmolens en de aanleg van windparken uit, omdat ze de financiering ervan veel moeilijker bij banken rondkrijgen.

 

Bij energiebedrijven is er ook veel minder financiële druk om op zoek te gaan naar alternatieve energievormen dan een jaar geleden, toen de prijs voor ruwe olie op recordniveau stond. En doordat de windmolenfabrikanten over elkaar heen buitelen om orders binnen te halen, is de gemiddelde windmolen nu 5 tot 25 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Windmolenfabrikanten, die de laatste jaren omzetten en winsten zo ongeveer jaarlijks zagen verdubbelden – in 2008 nam de capaciteit wereldwijd nog toe met 27 gigawatt, tot een totaal van 120 gigawatt – voelen de gevolgen.

Windmolenproducent Suzlon, van Indiase origine maar met hoofdkantoor in Amsterdam, in het eerste kwartaal 66,1 miljoen euro verlies. De Belgische Suzlondochter Hansen, de belangrijkste fabrikant van versnellingsbakken voor windmolens, maakte vorige week bekend dat de verwachte groei dit jaar zal uitblijven. De grootste producent van windmolens, Vestas gaat de malaise te lijf door 1900 banen te schrappen. De grootste fabrikant van wieken, LM Glasfiber, snijdt duizend arbeidsplaatsen weg.

Geen van de producenten verwacht dat de markt dit jaar nog zal aantrekken.

 

Parool, 3 augustus 2009