Een meerderheid van de gemeenteraad van Hattem heeft zich maandagavond uitgesproken tegen de komst van drie windmolens op Hattemer grondgebied bij verkeersplein Hattemerbroek.Daarmee is er een flinke deuk geslagen in het plan voor de komst van in totaal 12 windmolens in het gebied waar de gemeenten Kampen, Olderbroek en Hattem aan elkaar grenzen: Vier in Oldebroek, drie in Hattem en vijf langs de N50 in Kampen.

 

Oldebroek heeft vorig jaar ingestemd met de plaatsing van vier molens, Hattem heeft nu nee gezegd tegen de plaatsing van drie stuks. Over twee maanden moet de gemeenteraad van Kampen beslissen of ze akkoord gaat met het voorstel om langs de N50 – tussen verkeersplein Hattemerbroek en de Burgemeester Hardenbergweg vijf windmolens te plaatsen. 

 

Tot aan de stemming was het maandagavond spannend in de gemeenteraad van Hattem. Van de PvdA, VVD en de fractie Castrop was al min of meer bekend dat ze tegen waren. De ChristenUnie stemde wel voor, waardoor er een sleutelrol was voor het CDA. Deze partij bleek behoorlijk verdeeld te zijn. De twee mannelijke fractieleden Wout Oostenbroek en Andries Agterhuis wilden graag een onafhankelijk milieuonderzoek en stemden daarom aarzelend tegen. Yvonne Schepers kende echter geen aarzeling. "Hattem is simpelweg te klein voor deze giganten," vond ze.
 

En daarmee was het pleit in het voordeel beslecht van de tegenstanders, die in grote getalen naar het gemeentehuis waren gekomen. "De Hattemse politiek laat zich leiden door de tribune," gromde een strijdvaardige Jan van Werven, de ‘architect’ van het windmolenplan – na afloop.

 

De Oldebroeker ondernemer gaat echter niet bij de pakken neerzitten. "Dit was de reguliere speeltijd, maar we gaan door in de verlenging. Net zo lang tot de molens er komen." Van Werven zet z’n kaarten nu op de provincie Gelderland, die een fervent voorstander van het windmolenpark is.

 

De Stentor, 10 december 2008