De gemeente Heerde ziet vooralsnog de bouw van vijf windmolens op Gelders grondgebied in Marle niet zitten.Het college van burgemeester en wethouders heeft dit in een brief aan de collega’s van de gemeente Olst-Wijhe laten weten. Belangrijkste argument om de windmolens op die plek af te wijzen is volgens wethouder Anton Westerkamp de ‘verpesting’ van het open landschap langs de IJssel.
 

Heerde heeft Olst-Wijhe bovendien gevraagd te wachten met de plannen tot bekend is hoe de hoogwatergeul gaat lopen. Dat is waarschijnlijk eind volgend jaar. Welke variant het gaat worden is nog niet bekend. "Aansluitend daarop zou dan opnieuw ons standpunt tegen het licht moeten worden gehouden over de bouw van de vijf windmolens", aldus Westerkamp.

Het windmolenpark is een initiatief van vijf grondeigenaren in Marle en Raedthuys Windenergie te Enschede.

Heerde is bang dat het park en de hoogwatergeul hinder van elkaar ondervinden. Dat Olst-Wijhe sust dat dit niet het geval zal zijn, baart Heerde weer veel zorgen. "En is volgens ons ook voorbarig om dit zo te stellen”, aldus b en w. Daarbij komt nog, aldus het college van b en w in de brief aan Olst-Wijhe, dat de lijn waarop de molens zijn gepland dicht langs de historische lijn van de oude IJssel loopt. Daarmee kan het plan volgens het Heerder gemeentebestuur cultuur-historische gevolgen hebben. 

 

De Stentor, 9 mei 2008