De fractie van Gemeentebelangen Twenterand heeft grote bezwaren tegen het voorstel om vier honderd meter hoge windmolens te plaatsen aan de zuidkant van Vriezenveen-Oost in de Oosterweilanden. "Zulke hoge turbines tasten de omgeving enorm aan", aldus fractievoorzitter A. Engels.

 

Hij zou liever zien dat bedrijven in de gemeente Twenterand worden gestimuleerd zonnecollectoren te plaatsen. "Ik heb al diverse reacties van mensen in Vriezenveen gekregen, die duidelijk hebben gesteld, dat zij die molens niet willen zoals de wethouder die heeft voorgesteld", aldus Engels.

Hij vindt daarom, dat de gemeente eerst uitvoerig moet onderzoeken of er andere milieuvriendelijke mogelijkheden zijn, die tot energiebesparing leiden. "Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan zonne-energie. Het betekent veel minder een inbreuk in het landschap. Ik vind dat de wethouder te makkelijk kiest voor windmolens."

Wethouder M. van Abbema presenteerde enige tijd geleden het windmolenplan. Zij gaf overigens wel aan, dat ze eerst draagvlak wil zoeken bij mensen die in de buurt wonen. Daarbij kan helpen dat mensen in de omgeving stroom geleverd kunnen krijgen tegen een gereduceerd tarief.

"Maar de mensen willen helemaal geen windmolens", denkt Engels op grond van de reacties die hij heeft gekregen. Bij de behandeling van de voorjaarsnota van de gemeente wil hij er "een punt" van maken.

 

Tubantia, 11 april 2008