Minister Jacqueline Cramer (Ruimtelijke Ordening) haalt een streep door vier windmolens die zouden verrijzen bij Woerden. De molens passen niet in het landschap, vindt de minister.

Cramer sluit niet uit dat ze nog meer locaties voor windmolens moet afwijzen als deze het landschap te zeer gaan verrommelen. Ze zet voor de langere termijn in op grote windmolenparken.

Cramer heeft dit maandagmiddag gezegd bij een bezoek aan de locatie in Woerden waar de windmolens stonden gepland. Als milieuminister heeft Cramer met de provincies afgesproken dat er tot 2011 2000 megawatt aan windenergie bijkomt. Maar als verantwoordelijke voor het landschap keert ze zich nu tegen de plek in Woerden, waar een kwart van de 50 megawatt aan windenergie zou worden opgewekt die Utrecht voor zijn rekening zou nemen.

 

De provincie laat weten teleurgesteld te zijn over de beslissing van de minister. Hierdoor gaan we onze doelstelling wat betreft windenergie niet halen, aldus een woordvoerder. De provincie denkt dat veel bewoners hoop zullen putten uit de bemoeienis van de minister. ,,Meer bewoners zullen proberen de plannen voor windmolens tegen te werken.” De gemeente Woerden zegt de beslissing van Carmer te begrijpen. Wij zijn blij dat de minister het Groene Hart erkent, aldus een woordvoerster.

NRC, 18 februari 2008