De stichting Kritisch Platform Ontwikkeling de Zijpe (KPO) gaat in hoger beroep tegen het Windpark Burgervlotbrug, dat wordt ontwikkeld door Kennemerwind BV. In de laatste nieuwsbrief stelde voorzitter W. Ronchettie nog dat het KPO de zaak in beraad heeft en ‘dat de mogelijkheden er zeker niet ongunstig uitzien.’ Maar inmiddels is besloten om naar de Raad van State te stappen.

 

Afgelopen zomer speelde de zaak tussen gemeente Zijpe en KPO voor de rechter. Kennemerwind wil langs het Noordhollands kanaal aan de noordkant van Burgervlotbrug negen windmolens bouwen en heeft daarvoor de benodigde vergunningen gekregen van Zijpe. Het KPO stelt dat wanneer de turbines daar komen ‘een uniek polderlandschap met een onschatbare eeuwenoude cultuurhistorie en rijk aan beschermde natuurgebieden’ teloorgaat. De windparken komen te staan in een deel van de gemeente dat  ook gebruikt wordt door broed – en weidevogels, en dat direct grenst aan natuur – en stiltegebieden. De turbines worden 70 meter hoog, met een rotordiameter van 52 meter.

 

Noordhollands Dagblad, 11 december 2007