In je nieuwe woning zit een knipperlicht dat je niet kunt bedienen. Aan het nieuwe huis van Norbert Sombroek in Waldijk zit door de nabije turbine met draaiende wieken een donker randje. Sombroek is positief: ,,De Milieudienst IJmond moet optreden tegen die slagschaduw.”

 

Sombroek is kortgeleden in zijn nieuwe huis in de Uitgeester nieuwbouwwijk getrokken. Een fraai huis in de stijl van de jaren dertig, gelegen aan de rand van de wijk. Met uitzicht op het spoor en ook op de megaturbine op bedrijventerrein de Trompet in Heemskerk. Een windturbine met een mast van tachtig en rotorbladen van veertig meter.

 

Toen de turbine net was gebouwd, kwamen de toekomstige bewoners van Waldijk daartegen in opstand. Maar dat was tevergeefs, omdat er niks mis was met alle vergunningen en procedures hoewel de makelaar bij verkoop van de huizen had verzuimd de komst van de molen te melden.

 

Ruim een jaar later is Sombroek, tevens voorzitter van kopersvereniging Waldijk, in zijn woning is getrokken. De angst van de bewoners voor onwelkome schaduwen door de hoge molen blijkt terecht. Het probleem speelt alleen bij heldere dagen in januari of februari met een laagstaande zon.

 

NHD, 10 januari 2007