Bovenin de grote windmolen van constructiebedrijf De Wolff langs de snelweg A7 in Heerenveen-Noord is dinsdagmiddag rond half drie brand uitgebroken. De vuurbal was in de wijde omtrek te zien en trok veel bekijks.

 

Omdat er gevaar dreigde dat de wieken naar beneden zouden storten, werden de omliggende straten door de politie afgezet. Doordat het vuur op een hoogte van dertig meter woedde, kon de brandweer in eerste instantie weinig uitrichten. Men moest volstaan met het blussen van onderdelen van de turbine die op de grond terecht kwamen. ,,Je kunt hier met recht spreken van een brand op een ongewone locatie,’’ aldus een politieman. De stormachtige Noordwestenwind zorgde ervoor dat de vuurhaard boven in de molen maar zeer langzaam doofde.

 

De wieken van de molen stonden op de rem. Door de harde wind bleven ze echter doordraaien. Daardoor lukte het niet de wieken te vergrendelen (=kortsluiting).

 

De windmolen van De Wolff kwam vorig jaar nog ter discussie te staan omdat die zo fel is verlicht. Het schijnsel van draaiende wieken in het wolkendek is tot ver in de provincie te zien.

 

De Leeuwarder Courant, 31 oktober 2006