Zijn het misschien de windmolens in Flevoland die de mysterieuze bromtoon op de Veluwe veroorzaken?

 

De gemeente Elburg gaat het onderzoeken, zegt milieu-ambtenaar Raymond Sleegers naar aanleiding van een suggestie van een akoestisch adviesbureau. Het is de zoveelste poging van de gemeente om de herkomst van de bromtoon te traceren.
 

Sleegers heeft na de eerste publicaties over de bromtoon in Doornspijk en ‘t Harde tal van reacties gekregen uit het hele land met tips over de mogelijk bron van het geluid, maar ook met nieuwe klachten. ‘De telefoon staat niet stil’, laat de Elburgse milieu-ambtenaar weten.
De gemeente neemt de klachten in ieder geval serieus, benadrukt Sleegers. Hij wil dan ook niets weten van smalende reacties dat het bij de klagers tussen de oren zit.‘Er is zelfs een GGD-arts geconsulteerd en die heeft dit uitgesloten’. Sleegers zegt dan ook begrip te hebben voor de mensen die door de bromtoon fysieke klachten zoals hoofdpijn en slapeloosheid krijgen.
 

Professor Frits van den Berg, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft al veel onderzoek verricht naar laag frequent geluid(lfg). De omschrijvingen van het geluid zoals die door de klagers worden gegeven klinken hem dan ook bekend in de oren. ‘Een zware bromtoon, een op diesel of stationair draaiende motor’.
 

Laagtonige geluiden zijn volgens de Groningse wetenschapper moeilijk te plaatsen. ‘Het geluid is waarneembaar, maar het is ook weer niet echt duidelijk wat het is. Het blijft vaak mysterieus waar het vandaan komt. Soms vinden we wel de oorzaak. Zo hebben wij door metingen een transformator gevonden als bron van het laag frequent geluid’, aldus Van den Berg.
 

Volgens Van den Berg hoort één op de 10.000 inwoners laag frequent geluid, voornamelijk ouderen. Het komt ook meer voor bij vrouwen. ‘Vaak is het ook te stil bij veel klagers. Stilte zou ook wel eens de oorzaak kunnen zijn van dit fenomeen. De huizen in ons land zijn wat dat betreft te stil. Dan gaat het ook steeds meer opvallen’.

 

De Stentor, 15 september 2006