Extra stroom uit Duitsland biedt geen soelaas, door de sterke groei van de Duitse windenergie, die de stabiliteit van het net parten speelt.

 

Karel Beckman van het Financieele Dagblad schrijft in de krant van vrijdag 17 maart j.l.: ‘extra stroom importeren uit Duitsland biedt geen soelaas voor de hoge elektriciteitsprijzen in Nederland. Het zojuist gepubliceerde Capaciteitsplan van stroomnetbeheerder Tennet laat zien dat de stroommarkt de komende jaren krap blijft. ‘Nu al moeten we een groot deel van de importcapaciteit reserveren om de grote hoeveelheden windenergie die over het net vliegen in goede banen te leiden, aldus directeur Mel Kroon van Tennet.’

 

En ofschoon de energiemarkt werd geliberaliseerd verviervoudigden de stroomprijzen de afgelopen drie jaar. Minister Brinkhorst van Economische Zaken zet daarom in op uitbreiding van de netverbindingen met het buitenland, vooral om de importmogelijkheden voor de industrie te verruimen.        

 

Commentaar: Windmolens, ons inziens de excuus Truus van de politiek voor een duurzame energiehuishouding, schaden onze economie. Doordat ze de import van stroom en dus concurrentie op de stroommarkt in de weg staan, worden bedrijfsleven en consumenten benadeeld.