De gemeenteraad van Wervershoof wordt geadviseerd geen windmolens binnen de gemeentegrenzen neer te zetten. Dat besloot gisteravond de commissie Algemene Zaken/Ruimte.

Al snel werd duidelijk dat de commissieleden geen heil zien in de bouw van vijf molens tussen de Zwaagdijk en Westfrisiaweg. Na acht jaar soebatten over dit onderwerp lijkt er in Wervershoof geen enkele ruimte voor windenergie. Alle partijen zien wel het nut en de noodzaak van schone energie in. Echter niet binnen haar gemeentegrenzen.

F. de Groot (VVD) verklaarde in de commissie dat hij namens zijn hele fractie tegen is. Volgens de liberaal daalt de acceptatie van windenergie. Althans tegen het neerzetten van grote molens op het platteland.

Eindig
S. Ruiter (CDA) pleitte wel voor de bouw van de molens. ,,Fossiele brandstof is eindig. Windenergie is een van de alternatieve bronnen. De vraag is nu willen we doorgaan? Ik vind van wel.”

A. van der Geest (Progressief Wervershoof) pleitte voor een herziening van de nota waarop deze eventuele bouw is gebaseerd. ,,De techniek gaat snel. Maar ons bestemmingsplan is gebaseerd op alweer achterhaalde technieken. We hebben heel wat teweeggebracht in Zwaagdijk. Mij lijkt het zinnig om een nieuwe notitie te maken en dan te kijken of er gebouwd kan worden.”

P. Mosch (Algemene Belangencombinatie) zag het belang van deze schone energievorm in. ,,Alleen niet op deze plek. En ik zie binnen de gemeentegrens ook geen andere geschikte plek voor het neerzetten van deze molen. Dus lijkt me het niet zinvol door te gaan op deze weg.”

Energie
J. Bleeker (Zwaagdijker Dorpsbelang): ,,Al acht jaar lang is deze discussie verspilde energie. De molens passen niet op deze locatie. Die mogelijk bouw veroorzaakt veel onrust binnen onze gemeenschap en denk eens aan de gevolgen van mogelijke planschade.” Met dat laatste doelde Bleeker op eventuele processen die burgers de gemeente aandoen vanwege de hinderlijke aanwezigheid van die molens.

Verantwoordelijk wethouder E. van de Swaluw wees de commissie erop dat het wijzigen van het bestemmingsplan de gemeente geld kan kosten. ,,Er zijn bij verschillende partijen gewekt. Ik weet niet of het de gemeente geld kost als we die niet waar kunnen maken.” Over wat voor bedragen men dan praat, wilde de wethouder in het openbaar niet bekend maken. ,,Ik heb er wel een idee over. En daar wil ik best over praten. Maar dan in besloten kring.”

 

Uit het Noordhollands Dagblad Maart 2006