ZEEWOLDE (ANP) 9 febr. 2006 – Een windmolen op de Eemmeerdijk tussen Zeewolde en Almere dreigt om te waaien. Dat maakte de politie donderdagochtend bekend. De dijk is afgesloten voor al het verkeer. Energiebedrijf Nuon is de eigenaar van de windmolen en gaat de windwiek zo snel mogelijk afbreken om ongelukken te voorkomen. De Eemmeerdijk blijft afgesloten voor verkeer zolang de werkzaamheden aan de windmolen duren. Volgens een woordvoerster van Nuon zit er een knik in de windmolen op ongeveer een derde van het 60 meter hoge gevaarte. ,,Dat hebben we nog nooit meegemaakt met onze windmolens.” Door de verbuiging is de molen instabiel geworden. Nuon breekt hem daarom af. Door die klus zijn de andere achttien windmolens op de dijk buiten werking.

 

Onderzoek

Of de knik in de turbine is veroorzaakt door de harde wind, is nog niet bekend. Het KNMI registreerde geen uitzonderlijke weersomstandigheden. Het energiebedrijf gaat de oorzaak nog onderzoeken. Dat kan wel enkele weken duren, liet de woordvoerster weten.

 

Het rijtje van negentien windmolens aan de Eemmeerdijk levert dagelijks stroom aan gemiddeld 8200 huishoudens. Het stilleggen van de turbines betekent niet dat die nu zonder stroom zitten. ,,Dat wordt opgevangen door onze andere voorzieningen”, vertelt de woordvoerster.

 

De fabrikant van de windmolens, Nedwind, bestaat al jaren niet meer. Windmolenfabrikant Vestas uit Rheden heeft nog nooit meegemaakt dat een van haar turbines knikte, zei een zegsvrouw. Of de andere turbines op de Eemmeerdijk ook nader worden onderzocht, is nog niet bekend. Dat hangt af van de uitkomst van het onderzoek naar de gesneuvelde windwiek.

 

Tot zover de berichtgeving in de krant. Eigen onderzoek van het NKPW heeft echter nog een aantal belangwekkende feiten aan het licht gebracht. Klik hier voor meer informatie.